PROTOKÓŁ
z kontroli realizacji umowy
zawartej w celu świadczenia usług socjalnych na rzecz osób bezdomnych i
zagrożonych bezdomnością przez Stowarzyszenie Bank Żywności z siedzibą w
Suwałkach
Stowarzyszenie Bank Żywności jest pozarządową organizacją pożytku publicznego.
Podstawą prawną dzielności jest wpis do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem
69745 dokonany w lutym 2000 roku przez Sąd Okręgowy w Suwałkach I Wydział
Cywilny.
Adres siedziby: Stowarzyszenie Bank Żywności, ul.
Kowieńska 3/18, 16-400 Suwałki.
Prezesem Stowarzyszenia jest Pan Romuald Turczyński.
Kontrolę przeprowadzili:
1. Danuta Skucz
- starszy inspektor w Wydziale Polityki Społecznej Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego
w Białymstoku,
2. Piotr Słabiński
- starszy inspektor w Wydziale Polityki Społecznej Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego
w Białymstoku,
na podstawie upoważnienia Nr PS.VI.0939/303/04 z
dnia 10.11.2004 r. wydanego w imieniu Wojewody Podlaskiego przez Andrzeja
Kozłowskiego - Dyrektora Wydziału Polityki Społecznej.
Kontrolę przeprowadzono w dniu 29 listopada 2004 r.
W toku
kontroli wyjaśnień udzielała:
1. Pan Romuald Turczyński - Prezes Stowarzyszenia.
Przedmiot kontroli:
Realizacja umowy Nr
3/2004 zawartej pomiędzy Wojewodą Podlaskim a Stowarzyszeniem Bank
Żywności z siedzibą w Suwałkach o świadczenie usług socjalnych na rzecz osób
bezdomnych i zagrożonych bezdomnością - w okresie od dnia podpisania umowy (tj.
od 17.09.2004 r.) do dnia kontroli (tj. do 29.11.2004 r.).
Kontrolą objęto następujące zagadnienia:
1.
Warunki lokalowe bezpośrednio służące realizacji
zadania.
2.
Zasoby kadrowe i kwalifikacje osób związanych z
realizacją zadania.
3. Organizacja działań
podejmowanych w ramach realizacji zadania.
4.
Współpraca z partnerami zaangażowanymi w realizację
zadania. Udział wolontariuszy.
5. Stan realizacji zadania oraz
efektywność, rzetelność i jakość realizacji zadania. Prawidłowość wykorzystania
otrzymanej dotacji.
6. Prawidłowość prowadzenia
dokumentacji dotyczącej realizacji zadania:
Ustalenia kontroli:
1. Warunki lokalowe bezpośrednio służące
realizacji zadania:
Bank Żywności
dysponuje magazynami przystosowanymi do przechowywania żywności zlokalizowanymi w Białymstoku, Łomży i w
Suwałkach. Suwalski magazyn posiada powierzchnię 100 m2 (kubatura
chłodni 26 m3).
2. Zasoby kadrowe i kwalifikacje osób
związanych z realizacją zadania.
W Banku Żywności nie ma osób zatrudnionych na podstawie umów o pracę.
Wszystkie osoby pracują jako
wolontariusze.
3.
Organizacja działań
podejmowanych w ramach realizacji zadania:
Bank
Żywności realizuje swoją misję poprzez:
-
Wyszukiwanie rezerw żywności produkowanej w nadmiarze,
-
Pozyskiwanie żywności o krótkich terminach przydatności do spożycia,
-
Gromadzenie rezerw żywności i ich racjonalna dystrybucja,
-
Promowanie postaw przeciwdziałających utylizacji żywności lub jej
marnotrawieniu,
-
w okresach przedświątecznych realizowane są zbiórki żywności.
Bank
Żywności jest też zaangażowany w
realizację Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD).
4. Współpraca z partnerami zaangażowanymi w
realizację zadania. Udział wolontariuszy.
Odbiorcami
Banku Żywności są organizacje pozarządowe, dziecięce placówki budżetowe,
instytucje pomocy społecznej. Wśród tych ostatnich znajdują się zarówno
działające na skale ogólnokrajową jak i działające lokalnie. W roku bieżącym Bank Żywności współpracował z
78 organizacjami, obejmując pomocą około 80 tysięcy potrzebujących.
Przykłady organizacji z
którymi Bank Żywności współpracuje zawarte zostały w załączniku Nr 1. Natomiast
załącznik Nr 2 obrazuje współprace z wolontariuszami przy organizowanej przez
Bank Świątecznej Zbiórce Żywności.
5.
Stan realizacji zadania oraz
efektywność, rzetelność i jakość realizacji zadania. Prawidłowość wykorzystania
otrzymanej dotacji
Stowarzyszenie
Bank Żywności w Suwałkach prowadzi działalność cały rok.
Natomiast
rozpoczęcie realizacji umowy zawartej z Podlaskim Urzędem Wojewódzkim nastąpiło
w dniu 05.10.2004 r. poprzez opłacenie czynszu za lokal, w którym mieści się
siedziba Stowarzyszenia.
Umową nr 3/2004 z 17.09.2004
r. udzielono Stowarzyszeniu Bank żywności w Suwałkach dotacji w kwocie 2.651
zł. Środki wykorzystane zostały zgodnie z umową tj. na:
Lp.
|
Raport kasowy
|
Nr faktury
|
Zakupione artykuły
|
Kwota
|
Kwota z dot.
|
Data zapłaty
|
1.
|
4/2004
|
gotówka
|
opłata czynszu za lokal za miesiąc IX
|
234,24
|
234,24
|
05.10.2004
|
2.
|
4/2004
|
gotówka
|
opłata czynsz za lokal za miesiąc X
|
234,24
|
234,24
|
21.10.2004
|
3
|
4/2004
|
FOLO 3339213/009/04
|
telefon za miesiąc X
|
550,79
|
550,79
|
21.10.2004
|
4
|
4/2004
|
0089/Zn/257
|
zakup znaczków pocztow.
|
30,00
|
30,00
|
12.10.2004
|
5.
|
4/2004
|
1307/04
|
kłódka do magazynu
|
45,99
|
45,99
|
12.10.2004
|
|
|
|
Razem:
|
1095,26
|
1095,26
|
|
Na dzień kontroli wydatkowano
kwotę 1095,25 zł tj. 41,31 % przyznanych
środków. Do rozliczenia pozostało 1.555,74 zł.
6.
Prawidłowość prowadzenia
dokumentacji dotyczącej realizacji zadania:
Dokumentacja
w sprawie wydatkowania dotacji prowadzona jest zgodnie z obowiązującymi
przepisami. Każdy z rachunków opisany jest w sposób potwierdzający ich
opłacania ze środków PUW zgodnie z zawarta umową, sprawdzony pod względem
merytorycznym i rachunkowym.
Prezesowi Stowarzyszenia
Bank Żywności w Suwałkach przysługuje prawo wniesienia pisemnego wyjaśnienia co
do zawartych w protokole ustaleń w terminie 7 dni od daty jego otrzymania.
Protokół
sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, z tego jeden otrzymuje
Prezes Stowarzyszenia Bank Żywności w Suwałkach - Pan Romuald Turczyński.
Podpisy kontrolujących:
1. Danuta Skucz
2. Piotr Słabiński
06.12.2004r.
Prezes Romuald Turczyński
Data
i podpis kontrolowanego